Županijsko poglavarstvo raspravljalo o arboretumu

Arboretum Opeka - jedan od najljepših parkova ne samo u Hrvatskoj nego u čitavoj Srednjoj Europi, usprkos svojem iznimnom hortikulturnom, kulturno-povijesnom, znanstvenom, odgojno-obrazovnom i turističkom značenju i dalje propada. Problem višegodišnjeg propadanja arboretuma i dvorca Opeka svjesni smo svi, ali konkretniji koraci nisu  poduzimani. Osim povremenih manjih građevinskih zahvata na obnovi dvorca, projekti sustavne zaštite i dalje ne postoje.

Čuđenje je još veće s obzirom da su nedavno riješeni imovinsko-pravni odnosi prema kojima je arboretum sa svim pratećim objektima postao državno vlasništvo.

Ipak, aktivnosti zaštite arboretuma postoje. Jedan od značajnijih koraka napravilo je Županijsko poglavarstvo.

Kako saznajemo sa službenih web stranica Varaždinske županije, na 120. sjednici Županijskog poglavarstva održanoj 19. studenoga 2004. između ostalog raspravljano je o:

  • Prijedlogu zaključka o odobravanju sklapanja Ugovora s Ministarstvom kulture o korištenju sredstava za nastavak uređenja južnog krila dvorca Arboretum � Opeka u Marčanu i o
  • Prijedlogu rješenja o osnivanju Stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave � ustupanja radova na sanaciji dvorca Arboretum � Opeka u Marčanu.

Nadamo se da su ovakve rasprave poticaj ozbiljnijem procesu zaštite i obnove kako dvorca tako i čitavog arboretuma.

Marko Abraham, 19.11.2004, 21:49 | Broj pogleda: 2086 | Komentari: 0 | Dodaj komentar