Arboretum Opeka

Autor: Goran Matijašec

Arboretum je nasad raznovrsnog domaćeg i stranog drveća i grmlja koji služi u naučne, uzgojne i dekorativne svrhe, a u njemu se proučavaju biološka svojstva i ekološki odnosi drveća i grmlja. Riječ arboretum dolazi od lat. arbor, arboris, što znači drvo, a arboretum je zbirna imenica koja označuje skup drveća. Smještaj biljnog materijala u arboretumu mora odgovarati ekološkim i estetskim zahtjevima vrtne umjetnosti. Arboretum je i park u kojem je zastupljeno pretežno drvenasto bilje, a podiže se u obliku javnog parka ili kombiniranog s botaničkim vrtom.

U Hrvatskoj postoje tri arboretuma: arboretum Trsteno kraj Dubrovnika, arboretum Lisičine u selu Lisičine kraj Voćina u Slavoniji i arboretum Opeka koji se nalazi oko 20 kilometara sjeverozapadno od Varaždina u općini Vinica. Arboretum Trsteno je nedavno stradao u velikom požaru. Arboretum Lisičine od 1963. godine mlađeg je postanka, pa nema tako veliku povijesnu i dendrološku vrijednost. Zato je arboretum Opeka danas u Hrvatskoj najznačajniji i najbogatiji arboretum.

Arboretum Opeka - najznačajniji i najbogatiji arboretum u Hrvatskoj

Arboretum Opeku posjećuju turisti iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva, a to je godišnje nekoliko tisuća posjetitelja od predškolske dobi do umirovljenika. Neki dolaze edukativnom namjerom, a neki za odmor i rekreaciju.

Na očuvanju i održavanju ovog veoma bogatog biljnog objekta u Hrvatskoj rade zaposlenici Općine Vinica  zaposleni u programu javnih radova, a pod nadzorom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Varaždinske županije.

Arboretum Opeka, naš najljepši park, vrhunsko je djelo hortikulturnog nastojanja i plemenitog odnosa čovjeka prema okolici. Prostire se na površini od 64 hektara. Obzirom na pejzažne elemente park je podijeljen na dva dijela:

a) donji dio – ravničarski dio, oblikovan je po svim principima vrtne umjetnosti po uzoru na engleske parkove, s obiljem raznovrsnog biljnog inventara;

b) gornji dio – brežuljkasti dio, oblikovan kao park šuma, gusta je prirodna šuma koja svojim prostiranjem štiti park.

image

Perivoj je nastao u XIX. stoljeću i u njemu prevladava barokna ideja ostvarena kroz klasični primjer engleskog perivoja. Rađen je prema projektu nizozemskog stručnjaka i danas ga je uz dvorac Opeku nemoguće uspoređivati s ostalim perivojima uz dvorce, jer je to jedinstven primjer vrtne arhitekture i ima najvišu estetsku vrijednost i dendrološku raznolikost kakvu nema niti jedan naš drugi perivoj.

Zahvaljujući povoljnim ekološkim uvjetima u Opeki je na relativno malom prostoru skupljeno bilje iz mnogih krajeva Europe i svijeta. Tako na teritoriju arboretuma postoji više od 800 različitih vrsta drveća, grmlja, povijuša i cvijeća.

Općina Vinica | Broj pogleda: 41111 | Komentari: 0 | Dodaj komentar