Tlo i klima

Tlo

Tlo se sastoji od karbonatno lesnate podloge, pogodne za uzgoj šumskog bilja, koja onemogućuje prejako kiseljenje i ispiranje tla, a istovremeno je bogata potrebnim pozitivnim ionima. Uz to je još i ilovasto, s primjesom čestica pijeska nagomilanim na mikrodepresijama. Tlo je propusno, opskrba vodom je odlična, jer lesnata podloga na dubini od oko 70 cm ne dopušta protjecanje vode u niže slojeve, a u sušnim mjesecima uvjetuje kapilarno uzdizanje vode u više slojeve, tako da ovaj prostor buja vegetacijom tijekom čitave godine.

image

Klima

Klima u parku povoljna je za uzgoj većine biljaka, jer se park nalazi pod utjecajem alpske klime, koju karakteriziraju vlažne, a ne prehladne zime, blaga ljeta bez posebno visokih temperatura i dovoljno vlage kroz cijelu godinu. Također se osjeća i utjecaj kontinentalne klime, odnosno toplih i suhih vjetrova s mađarske ravnice koji pogoduju razvoju bilja donesenih iz toplijih krajeva.

Topli vjetrovi omogućavaju i dozrijevanje sjemena većine biljaka, te su stvoreni uvjeti za razmnožavanje bilja vlastitim sjemenjem. Kroz stotinu godina u arboretumu je stvorena posebna mikroklima koja pogoduje uzgoju određenih biljaka koje bi inače u ovim krajevima brzo propale, a tako stvorena mikroklima s dovoljno vlage u zraku, bez jakih vjetrova, s mnogo šumskog humusa i vode sadrži sličnosti s nekim krajevima Engleske i Nizozemske.

Općina Vinica | Broj pogleda: 7751 | Komentari: 0 | Dodaj komentar