Perivoj

Arboretum Opeka je stvoren po principima izgradnje engleskih pejzažnih parkova, pa su tako u njemu zastupljeni svi važni elementi: vrtna raščlanjenost, geografska i ekološka pripadnost, kontrasti i sklad boja i oblika, te vjerna slika nenametnutog i prirodnog izgleda.

Arboretum je danas toliko natrpan biljnim materijalom da su se počeli gubiti pojedeni elementi vrta, a stvorene su čitave barijere kroz koje se teško probija i to samo stvorenim prohodnim stazama, dok su vidici posve zatvoreni. No i takav, arboretum pruža posjetiteljima obilje osvježenja, odmora i ljepote.

Prohodne površine, odnosno staze u donjem dijelu parka guste su i održavane, a u gornjem dijelu su uže, obrasle mahovinom, dakle neodržavane, ali se još uvijek naziru i prohodne su. Valja još naglasiti da je većina drveća doživjela svoju fiziološku zrelost i u stanju je postepenog, ali sigurnog odumiranja.

Kao što je već i u uvodu spomenuto, arboretum je obzirom na pejzažne osobine i konfiguraciju terena podijeljen na dva dijela: 1) donji dio, koji je uglavnom ravničarski i u potpunosti oblikovan po principima vrtne umjetnosti; 2) gornji dio, koji je oblikovan kao park šuma.

Donjim dijelom se prostire i velika livada koja je služila svojim vlasnicima i kao streljana i kao prostor za jahanje, dok je gornji dio pretežno služio za šetnje, odmor i rekreaciju.

Posebnost arboretuma je što se ne zna u koje godišnje doba je park ljepši, jer se svako doba očituje svojim specifičnim ljepotama, ali se smatra da je najljepši u jesen, kada bjelogorično drveće poprima nijanse svih mogućih boja, od zelene, žute, narančaste, pa do jarko crvene.

Zahvaljujući prirodnim uvjetima arboretuma danas imamo na tom prostoru skupljeno bilje iz gotovo svih krajeva sjevernog umjerenog pojasa, a ima i pojedinačnih primjeraka kojima je domovina sjeverni pojas ili pak suptropsko područje. Skupljeno je više od 800 različitih vrsta, tako da je Arboretum Opeka dragocjeni muzej gdje sve te vrste uspijevaju i razvijaju se kao na originalnom staništu.

Općina Vinica | Broj pogleda: 7992 | Komentari: 0 | Dodaj komentar