Botanički sastav (I)

Da bi se što bolje shvatila važnost i ljepota arboretuma, potrebno je upoznati se s njime, odnosno proučiti njegove sastavnice (raznolikost bilja), njegovo bogatstvo. U dijelu teksta što slijedi spomenuti su neki ljepši i važniji primjerci drveća i grmlja, jer bi bilo gotovo nemoguće nabrojiti i opisati sveukupno bogatstvo tog prirodnog fenomena.

image

Prema cesti arboretum je odvojen dobro njegovanom živicom pretežno grabovih sadnica, ali se u njoj nalaze i manje skupine drijena (Cornus sanguinea), glogova (Crataegus monogyna), te pokoji primjerak jorgovana (Syringe) i crne bazge (Sambucus nigrae).

Arboretum ima dva glavna ulaza i tri ekonomska za izvažanje drveća, sijena i otpadaka.

Glavni svečani ulaz je zatvoren za sva vozila i danas služi isključivo kao pješačka staza. U početku se njime moglo prolaziti vozilima, ali je smreka (Picea abies) na ulazu jako narasla i onemogućila im siguran prolaz. Drugi ulaz je prije Drugog svjetskog rata služio kao konjski ulaz, jer se dio ekonomskog dvorišta sa stajama, staklenicima i radnim postrojenjima nalazio unutar arboretuma. Danas se ne dopušta korištenje ulaza vozilima, već svima onima koji su došli prošetati parkom i uživati u njegovim ljepotama.

Općina Vinica | Broj pogleda: 8191 | Komentari: 0 | Dodaj komentar