Botanički sastav (II)

Uz živicu prema sjeveru je smještena ogromna lipa (Tilia petiolaris), koja i za najmanjeg povjetarca posjetitelju okreće svoju donju srebrnastu stranu listova. Visoka je oko 25 metara, a opseg krošnje joj je oko 40 metara. Posađena je oko 1913. godine te se nalazi u punoj vegetacijskoj zriobi. U jesen, točnije drugom polovinom listopada lišće joj je zlatno žute boje.

Nešto naprijed uz desnu stranu glavnog puta nalazi se hiba (Thujopsis dolobrata), drvo nalik na tuju (Thuja), iako ova dva roda nemaju mnogo sličnosti. Lišće Thujopsisa je mnogo većih i širih ljusaka, dok je vrh stradao od jake zime, pa danas osušeno strši.

Zanimljiv primjerak drveta je i lijerovac (Liriodendron tulipifera), poznatiji pod imenom "tulipanovac". To je visoko drvo (do 40 metara) sa lijepom piramidalnom krošnjom. Listovi su slični hrastovim, pretežito su zelene boje, a na jesen prekrasne crveno narančaste. Cvjetovi su donekle slični tulipanovima, pa otud i ime "tulipanovac". Porijeklo mu je iz sjevernih predjela Floride i kod nas odlično prezimljuje.

Nadalje u arboretumu nalazimo i prekrasan primjerak alžirske jele (Abies numidica), porijeklom iz južnih dijelova Alžira. Visina joj je preko 25 metara i svojom tamno zelenom i gustom krošnjom stvara dojam snage i punoće. U potpunosti se prilagodila našoj klimi i daje obilne količine kvalitetnih češera.

Važno je spomenuti i kavkasku jelu (Abies nordmanniana), porijeklom iz zapadnog dijela Kavkaza. Ova jela je najljepša i u arboretumu najviše zastupljena. Ima nešto šire i deblje tamnozelene iglice, a odlikuje se piramidalnim ili čak vrlo uskim rastom do oko 35 metara.

image

Kraj glavne staze nalazi se i šuma visokih borova: obični (bijeli) bor (Pinus silvestris), sa golim deblima i kišobranastim krošnjama. U ovoj skupini zastupljen je i crni austrijski bor (Pinus nigra f. austriaca) bujnog rasta, a tu se nalazi i skupina smreka (Picea abies) sa krošnjama do dna i prosječne visine preko 30 metara. U sklopu te skupine nalazi se i jedan primjerak balkanskog bora (Pinus peuce), nježnim i plavo zelenim iglicama, čunjastom i pravilnom krošnjom, a porijeklom iz Crne Gore i Makedonije. U tom sklopu se nalaze i tri primjerka Libocedrus decurrens, prekrasni primjerci kanadska čuga (Tsuga canadensis), domaća tisa (Taxus baccata f. fastigiata variegata), ali se iznad svih najviše uzdiže i ističe dotjerani mamutovac (Sequoia gigantea).

Ispod Sequoie se nalazi i grm poznat pod popularnim imenom "ananas" (Calycanthus floridus), koji svojim očaravajućim mirisom cvjetova iz daleka privlači pozornost.

U neposrednoj blizini dvorca, sa sjeverne strane, nalazi se najveća smreka u arboretumu – Picea abies, odnosno excelsa. Krošnja joj je široka preko 35 metara, a visoka oko 40 metara. Ova smreka, kao i ona na ulazu, stvara četiri nova drveta iz grana starog stabla, koje su se polegle i ukorijenile u plodno, humusno tlo.

Općina Vinica | Broj pogleda: 7944 | Komentari: 0 | Dodaj komentar