Objekti u arboretumu

Jezero

U donjem dijelu arboretuma, uz sam rub, postoji malo jezero nastalo vađenjem zemlje za proizvodnju cigle ili opeke u nekadašnjoj ciglani. U sredini tog jezera nalazi se mali otočić, koji je također bogat raznovrsnim raslinjem. Posebno se ističu tisovci (Taxodium distichum) sa svojim korijenastim izraslinama, koje mu služe za prozračivanje korijena, i vrbe (Salix babylonica) sa visećim granama do same vode. Pristup otočiću omogućen je drvenim mostom, a na otoku se nalaze i ostaci kamenog stola i klupa koje su služile za opuštanje u "mirnom kutku". 2000. godine jezero je pročišćeno od mulja i opskrbljuje se svježom vodom sa izvora. Planira se sadnja vodenastog bilja, poribljavanje i hortikulturno uređenje obale.

Bazen

Položaj bazena je u središnjem dijelu arboretuma između dvorca i jezera. Ovalnog je oblika i dužine oko 30 metara. Služio je članovima grofovske obitelji za zabavu i kupanje do Drugog svjetskog rata. Nakon toga ostaje pučanstvu na korištenje do sedamdesetih godina XX. stoljeća, kada istovremeno s dvorcem biva napušten, zatvoren i prepušten zubu vremena. Danas je bazen u ruševnom stanju, kao i sve ostalo iz njegova vremena, te onečišćen smećem i grafitima.

Kuća za služinčad

Kao što i sam naslov govori, to je kuća u kojoj je živjela služinčad grofovskih obitelji. Nalazi se stotinjak metara sjeverno od dvorca. Nakon odlaska grofova, ona kao i dvorac služi još neko vrijeme kao učenički dom, a sedamdesetih godina biva napuštena. Danas je to neugledna, razrušena kuća koja više ne privlači znatiželjne poglede, nego je veliko ruglo uz glavni put prema dvorcu.

Dvorac

U prethodnom poglavlju je već spomenuta povijest dvorca, pa nema potrebe da se na tome dulje zadržavam. Dvorac Opeka je jednokatna zgrada glavnim pročeljem orijentirana prema sjeveru. U početku ima tlocrt slova U, no kasnije dobiva još kule i terase, a unutrašnje dvorište dvorca bilo je uokvireno arkadnim hodnikom. Dvorac pripada drugoj spomeničkoj kategoriji. Danas je u ruševnom stanju, dio s kojeg je skinuto krovište obrašten je divljim raslinjem, zidovi se urušavaju i sve je manje nade za spas ovog nekadašnje velebnog objekta, ne toliko radi njega, već radi cjeline u kojoj se nalazi.

image

Općina Vinica | Broj pogleda: 8997 | Komentari: 0 | Dodaj komentar