Zaključno

Arboretum Opeka po ljepoti i bogatstvu biljnih vrsta zauzima prvo mjesto od tri arboretuma hrvatske baštine, a prostire se na 64 hektara površine.

Temelj parka je prirodna šuma hrasta kitnjaka i pitomog kestena što pokriva brežuljke u zaleđu parka, a podno dvorca otvorena je ravnica s umjetnim jezerom. Ta je površina zasađena drvećem i grmljem iz različitih dijelova svijeta, od Japana, Kine, Kavkaza pa sve do Sjeverne Amerike. Prostor arboretuma ima niz vrijednosti: umjetničku, znanstvenu, dendrološku, odgojno – obrazovnu, kulturno – povijesnu, turističku i služi kao matičnjak.

Perivoj se uređivao prema engleskim uzorima vrtne arhitekture nabavljanjem i sadnjom egzotičnih i endemskih drveća i grmlja iz najpoznatijih europskih i svjetskih perivoja.

image

Arboretum Opeka prirodno je bogatstvo nastalo suradnjom čovjeka i prirode, te radi izuzetne vrijednosti i ljepote privlači mnoge zaljubljenike prirode. Bez razlike na njegovu vrijednost kao hortikulturnom spomeniku, ne pridodaje mu se dovoljno važnosti i pažnje. Stoga bi se trebalo poraditi na očuvanju, održavanju i pomlađivanju, da bi ostao i slijedećim generacijama. Za sve to potrebna mu je i financijska pomoć, koja je potpuno posustala u zadnjih deset godina. Zbog toga potrebno je kod što više ljudi probuditi svijest i ukazati im na ljepotu koja nestaje nebrigom čovjeka za svoj okoliš. Kao i za sebe, nadamo se boljoj budućnosti i za naš arboretum.

Ukoliko želite još više saznati, posjetite web stranice "Arboretuma Opeka".

Općina Vinica | Broj pogleda: 7601 | Komentari: 0 | Dodaj komentar