Direktor Europskog šumarskog instituta (EFI) posjetio Arboretum

    Na poziv i u pratnji dr.sc. Miroslava Benka, ravnatelja, i mr.sc. Tibora Littvaya, pročelnika Odjela za oplemenjivanje i šumsko sjemenarstvo Šumarskog instituta Jastrebarsko, dr Risto Paivinen, direktor Europskog šumarskog instituta (EFI) sa sjedištem u Joensuu u Finskoj, u ponedjeljak, 17.rujna, posjetio je i razgledao park Arboretum "Opeka" na području Općine Vinica. Uvažene goste na ulazu u park dočekali su Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, i Ivan Boltek, predsjednik Općnskog vijeća.
     Kako je sadašnje stanje Arboretuma zbog dugogodišnjeg neodržavanja i nenjegovanja izrazito loše, stručnjaci Šumarskog instituta Jastrebarsko izradili su na inicijativu Općine Vinica Projekt idejnog rješenja očuvanja i revitalizacije Arboretuma "Opeka". Projekt idejnog rješenja očuvanja i revitalizacije parka pokušaj je da se zaštiti od daljnjeg propadanja  i obnovi ovaj  spomenik parkovne arhitekture čija raznolikost i vrijednost prelaze granice naše zemlje, a osnovni su preduvijeti za kvalitetnu realizaciju projekta, osim podizanja svijesti o postojećim vrijednostima na svim razinama, okupljanje kvalitetnog tima ljudi koji će  provoditi projekt te osiguranje potrebnih sredstava za njegovo ostvarivanje. S ciljem pronalaženja strateškog partnera za realizaciju, projekt je prezentiran Europskom šumarskom institutu (EFI), nakon čega je dr Paivinen, direktor Instituta, izrazio želju da posjeti Arboretum.
    Dr Paivinen bio je impresioniran bogatstvom biljnih vrsta  te brojem biljnih uzorak u Arboretumu , ali isto tako bio je neugodno iznenađen sadašnjim stanjem parka. Dr Paivinen, oduševljen krajobrazom i gostoljubivošću domaćih ljudi, izrazio je nadu i želju da se projekt očuvanja i revitalizacije parka što prije realizir te da se ljepota i vrijednost Arboretuma prikažu najširoj javnosti.  

Općina Vinica, 19.09.2007, 08:19 | Broj pogleda: 7107 | Komentari: 0 | Dodaj komentar