MARTINJE - KRŠTENJE MOŠTA U VINICI

     Došel bu, došel Sveti Martin  .....ovim poznatim riječima  Sv. Martin i ove je godine  pozdravio   okupljene Viničance i njihove goste  na već tradicionalnom  Martinju - krštenju mošta u Vinici , održanom protekle subote pred zgradom Općine.

     Područje Općine Vinica prepoznatljivo je po brojnim vinogradima   i kvalitetnim vinima  pa je  uobičajeno da  na ovom području postoji niz narodnih običaja kojima se obilježavaju svi blagdani vezani na bilo koji način uz vinogradarstvo i vinarstvo od kojih je Martinje najznačajniji.

     Upravo sa svrhom oživljavanja i očuvanja narodnih običaja , Općina Vinica unatrag nekoliko godina organizira  zajedničko druženja povodom blagdana Sv.Martina za sve svoje mještane kao i uvijek dobrodošle  goste.  U organizaciju ovogodišnjeg druženja   uključile su se  sve udruge s područja Općine Vinica. Osim nezaobilaznog „Biskupa“ kojeg je i ovaj puta utjelovio  Jura Sremec iz Zlatara, u zabavnom  dijelu programa sudjelovali su članovi KUD-a  Vinica sa prigodnom koreografijom te Vinički tamburaši. Uz pomoć „domištratora“  i kuma Stjepana Kovačića, potpredsjednika Udruge vinogradara  te  tamburaša, biskup je svojim litanijama  uveseljavao sve prisutne. Članovi Udruge vinogradara „Vinea“ pobrinuli su se za dovoljne količine mladog vina, dok su članovi  DVD-a Vinica, DVD-a Donje Vratno, DVD-a Gornje Ladanje te  članovi UDVDR-a Klub Vinica , Udruge športskih ribolovaca i Lovačke udruge “Opeka“ brinuli  da stalno budu svim gostima dostupne  dovoljne količine vrućih pečenih kestena i  graha s kobasicama. Sve aktivnosti nadgledao je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je u druženju s gostima, kao pravi domaćin, pazio da da su gosti usluženi s dovoljno vina, kolača i pečeih kestena.

     Za posebno ugodno i ukusno  iznenađenje  zaslužne su viničke žene, a potrebno je posebno istaknuti članice  Udruge umirovljenika Općine Vinica te žene okupljene unutar  KUD-a  Gornje Ladanje. One su sve prisutne iznenadile  obiljem  različitih  kolača, koji se tradicionalno peku na ovom području. Gosti su se tako mogli osladiti i orehnjačama, makovnjačama, klipićima, zlevkama i još mnogim drugim vrstama kolača.

     Posebno su zapažene bile žene iz Gornjeg Ladanja koje su došle obučene u prepoznatljive narodne nošnje.

     Zajedničko druženje svih sudionika ovogodišnjeg Martinja nastavilo se do kasnih večernjih sati, a nakon ovog , još jednog uspješnog  „ Martinja - krštenja mošta u Vinici“ , organizator  zahvaljuje  svim članovima udruga na aktivnom uključivanju te svim posjetiteljima na dolasku.

 

Općina Vinica, 16.11.2009, 09:39 | Broj pogleda: 8185 | Komentari: 0 | Dodaj komentar