Sadnja zamjenskih stabala u Arboretumu

         U parku Arboretum Opeka jučer je u   organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije počela sadnja zamjenskih stabala koja  su donirale „Hrvatske šume“ . Akcija je organizirana isključivo u svrhu revitalizacije parka, ali i s namjerom da se javnosti pokaže, a u što se svi posjetitelji mogu uvjeriti, kako je Arboretum Opeka konačno  uređen kako dolikuje spomeniku parkovne arhitekture i jedinom arboretumu u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

        Potrebno je naglasiti kako se isključivo na inicijativu Općine Vinica te načelnika Općine u uređenje parkovnog dijela Arboretuma Opeka krenulo prije 2 godine  zahvaljujući inicijalnim sredstvima Ministarstva kulture. Od samog početka, u postupak  uređivanja  uključena je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Varaždinske županije pod čijim se nadzorom uređuje parkovni dio Arboretuma.U proteklom razdoblju uklonjena su suha i bolesna stabla te suhe grane, uređeni putevi, popravljene klupe te se vrši redovita košnja, porezivanje podrasta i šišanje živice.

        Općina Vinica osigurala je sredstva za održavanje parka sudjelujući u natječajima Ministarstva kulture te zapošljavanjem grupe radnika u sklopu usvojenog programa  javnih radova.  Iz  Ministarstva kulture u posljednje dvije godine za uređenje parka osigurano je na taj način  230.000,00 kn  što nije dovoljno, ali su ipak učinjeni veliki pomaci u izgledu parka. Turistička zajednica Varaždinske županije ove je godine također sudjelujući  na natječaju Ministarstva kulture osigurala financijska sredstva za  postavljanje novog mosta na jezeru, a određenim sredstvima u uređenju parka sudjelovala je i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije.

       Nadamo se da je današnji izgled parka  uklonio  sve nevjerice koje su bile  prisutne  od samog početka  u pogledu uređenja parka.  

       Općina Vinica očekuje da će se čelništvo Varaždinske županije,  koje je u tijeku predizborne kampanje često koristilo Arboretum Opeka za svoju promidžbu, u slijedećim godinama aktivnije uključiti  te osigurati određena proračunska sredstva kako bi Arboretumu ponovo pripalo mjesto koje zaslužuje.

      U očekivanju boljih vremena za Arboretum Opeka,  prvo stablo zajednički su,  uz pomoć Alenke Car, ravnteljice Javne ustanove, zasadili župan Predrag Štromar i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je  tom prilikom naglasio kako očekuje bolju  suradnju Ministarstva kulture, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva  te Ministarstva kulture  u nastavku projekta očuvanja i revitalizacije te turističke promidžbe  ovog  bisera kulturne baštine Lijepe naše.

Općina Vinica, 25.11.2009, 11:53 | Broj pogleda: 5876 | Komentari: 0 | Dodaj komentar