SMOTRA FOLKLORA ODUŠEVILA POSJETITELJE

     Mnogobrojni posjetitelji 10. Smotre folklora „Vinička jesen“ održane ove subote  bili su oduševljeni pjesmama i plesovima  iz svih krajeva Lijepe naše.  I ova Smotra folklora koja već nekoliko godina ima međunarodni karakter, održana je u organizaciji Kulturno -umjetničkog društva „Vinica“ i Općine Vinica.

      Sve posjetitelje  kao i sve sudionike  na početku programa pozdravio je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica koji je ujedno i otvorio Smotru sa željom  da se dvorana  ori od pjesme i plesa.

      Na poziv domaćina, KUD-a Vinica,  ove se godine odazvalo 11  kulturno- umjetničkih društava. Bogatstvom pjesama i plesova oduševili su nas  stari znanci i prijatelji :  KUD“Lovro Ježek“ iz  Marije Bistrice,  KUD „Laz“ iz Laza Bistričkog, KUD „Kaštel“ iz Pribislavca, KUD „Savičenta“ iz Svetvinčenata, KPD“Seljačka sloga“ iz Đelekovca, KUD Općine Cestica, FS “Obrež“ iz Obreža u Sloveniji, a dobru  suradnju KUD Vinica zasigurno će nastaviti sa  IFD„Posavke  iz Hrastelnice,  KUD-om „Braća Radić“ iz Visokog,  KUD-om  „Petrijanec“ iz susjednog Petrijanca te KUD-om „Slnečnica/Slnečnik“ iz Gajarya u Slovačkoj koji su prvi put predstavili svojim koreografijama u našoj sredini. Domaćin,  KUD Vinica za ovu je priliku  uvježbao  novu koreografiju „Verbankuš“ te za izvedbu pobrao zasluženi pljesak. Posebno iznenađenje za sve gledatelje bio je  nastup članova FS “Slnečnica/Slnečnik“ koji su pripremili prikaz slovačkih pokladnih običaja  koji završavaju  „pokapanjem bajsa“ , a tijekom Smotre, sve prisutne  u dvorani  nudili su svojim kolačima i vinom. Gosti iz Slovačke izrazili su oduševljenje ukazanim  gostoprimstvom  te su pozvali članove KUD-a Vinica na uzvratno gostovanje u Slovačku te na daljnju suradnju. Sama Smotra završila je nezaobilaznim Viničkim tamburašima, a dobro raspoloženje bilo je nastavljeno druženjem svih sudionika do kasno u noć. Dobrom organizacijom Smotre, obiljem  pjesama  i plesova te prikaza narodnih i tradicijskih običaja, članovi KUD Vinica ujedno su obilježili 30.godišnjicu neprekidnog rada.

 

 

Općina Vinica, 30.11.2009, 10:01 | Broj pogleda: 7306 | Komentari: 0 | Dodaj komentar