POŽAR U DVORCU OPEKA

Dvorac Opeka doživio je ovih dana još jednu od devastacija te je tim povodom načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac dao slijedeću izjavu:

„U nedjelju smo postali svjedoci još jednog vanadalističkog čina na području Općine Vinica. Gorio je dio dvorca Opeka koji spada u zaštićene spomenike kulture, a požar su izazvale zasad nepoznate osobe. Samo zahvaljujući brzoj intervenciji članova DVD Vinica požar je ugašen no šteta je svejedno velika. Činjenica je da  je dvorac bio u lošem stanju i nije bio u funkciji, da se u dvorac ulagalo koliko se imalo, ali se i sa malim sredstvima kojima smo raspolagali ipak zatvorio ulaz u dvorac, popravilo krovište i limarija oba krila, a sve s ciljem da se ovaj dio našeg bogatog kulturnog nasljeđa sačuva od daljnjeg propadanja,   do nekih boljih vremena koja će omogućiti  potpunu sanaciju.

Osobno mi je kao načelniku Općine i kao roditelju nepojmljivo da danas ima mladih ljudi koji nisu tijekom obiteljskog i školskog odgoja i obrazovanja  naučili  cijeniti dio kulturne baštine svog naroda.

Područje Općine Vinica već je 10-tak godina izloženo devijantnom ponašanju mladih, a o svim izgredima poput uništavanja prometnih znakova, uništavanja javne  imovine, skrnavljenja spomenika na groblju i sl. obavještavali smo nadležne institucije i molili pomoć no počinitelji se uglavnom nisu pronalazili.

Kako je u posljednjih mjesec dana zabilježen veći broj kaznenih dijela na području Općine Vinica ( provale i krađe, oružane pljačke i sl.) najavljujem bespoštednu borbu protiv svih vrsta vandalizama  i nasilničkog ponašanja. Potruditi ću se  da se putem svih nadležnih državnih  institucija  taj vandalizam, kao i sve ostale vrste nasilničkog ponašanja  na području Vinica zaustave, počinioci kaznenih dijela procesuiraju i najstrože kazne te da se  našim stanovnicima ponovo vrati osjećaj sigurnosti u zajednici.“

 

Općina Vinica, 26.01.2010, 09:04 | Broj pogleda: 6895 | Komentari: 0 | Dodaj komentar