Obilježen Dan Općine Vinica

       Sv.Marko.ev. zaštitnik je Općine Vinica pa se na blagdan Sv.Marka, 25.travnja  slavi Dan Općine, Dan župe te Dan Osnovne škole Vinica.
      Središnji događaj  u obilježavanju dana Općine Vinica  bila je svečana sjednica, održana u  petak, a neposredno prije početka svečane sjednice predsjednica Vijeća Melita Gerbus, načelnik Marijan Kostanjevac,zamjenica načelnika Mirjana Jambriško i predsjednik UDVDR-a Klub Vinica Stjepan Prikratki  položili su vijence i zapalili svijeće   te na grobu  hrvatskog viteza Mladena Kasuna te kod centralnog križa na mjesnom groblju,  u znak sjećanja na sve preminule koji su na bilo koji način sudjelovali u  razvoju Vinice.
    Svečanu sjednicu svojim je dolaskom uveličao gospodin Ivan Jarnjak, potpredsjednik Hrvatskog sabora koji je u svom obraćanju  prisutnima između ostalog  pozdravio upornost općinskog načelnika u lobiranju za Općinu Vinica  te obećao  pomoć u realizaciji planiranih projekata.  Uz članove Općinskog vijeća sjednici su prisustvovali saborski zastupnik Anđelko Mihalić, župan Predrag Štromar, veliki broj uglednih gospodarstvenika,  gradonačelnici  i načelnici  iz susjednih gradova i općina, predsjednici viničkih udruga itd. Sve goste  pozdravila je  predsjednica Vijeća Melita Gerbus, a  o rezultatima rada postignutim u proteklih godinu dana govorio je općinski načelnik Marijan Kostanjevac.
Na svečanoj sjednici bila su uručena i javna priznanja Općine Vinica poznatom Viničancu dr.med. Ivanu Pižeta za dosad postignute rezultate u  radu te doprinos ugledu i promicanju Općine Vinica u zemlji i inozemstvu , Osnovnoj školi Vinica za postignute rezultate učenika i učitelja te kvalitetnu  dosadašnju suradnju,  Klubu Vinica Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata koji ove godine obilježava 10.godina neprekidnog humanog rada, mladom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Davorke i Kristijana Bregović, Vodnogospodarskom odsjeku Hrvatskih voda u Varaždinu  za pomoć i suradnju u realizaciji razvojnih projekata  Općine  te  Općini Jarmina  za brigu o spomen obilježju poginulim pripadnicima SP „Rode“ iz Varaždina ( među kojima je bio i Mladen Kasun iz Općine Vinica) kao i ukazana gostoprimstva predstavnicima Općine Vinica. Obzirom da zbog ranije preuzetih obveza nisu bili u mogućnosti prosustvovati svečanoj sjednici, javna priznanja će naknadno  biti uručena  Miljenku Mumleku te  gospodinu Stjepanu Markoviću, direktoru  Ispostave Hrvatskih cesta u Varaždinu.
     U ime laureta, na uručenim je  priznanjima  zahvalio  dr med. Ivan Pižeta.
     Već nekoliko godina Ministarstvo kulture i Šumarski institut Jastrebarsko pripremaju  projekt Opeka – Vinica koji se odnosi na revitalizaciju parka Arboretum Opeka   te sanaciju i rekonstrukciju dvorca Opeka, a zanimljivu prezentaciju o projektu  pripremio je  gospodin dr.sc.Miroslav Benko,ravnatelj  instituta.
     Na svečanoj  sjednici također su uručene i novčane nagrade  najuspješnijim studentima Ivani Mraković, Martini Pižeta, Dunji Mraković, Tomislavu Vrabec, Marku Leskovaru i Juliji Siročić dok će zaslužena nagrada Tihani Šipek biti uručena naknadno.
    Od uvaženih gostiju osim gospodina Jarnjaka, potpredsjednika Sabora, prisutnima su se obratili i gospodin Andrija Draganić,načelnik Općine Jarmina te gospodin Predrag Štromar, župan Varaždinske županije.
     U prigodnom  programu tijekom sjednice sudjelovali su  učenici Osnovne škole te Vinički tamburaši.
    I Osnovna škola obilježila je  svoj dan tzv. „Danom otvorenih vrata“ u sklopu kojeg je organizirano  više radionica i prezentacija. Radionice viših razreda bile su uglavnom   u znaku života i rada  Nikole Tesle,  a osobitu pozornost privukla je radionica lijepog pisanja koju je vodio gradski notar Krunoslav Čolo.
   Jučer je u crkvi Sv.Marka ev. u 11,00 sati služena svečana sveta misa, prigodnim programom obilježen je i dan  Viničkog zavičajnog društva, a pred crkvom  se cijeli dan odvijalo tradicionalno „proštenje“ .

Općina Vinica, 26.04.2010, 10:29 | Broj pogleda: 6966 | Komentari: 0 | Dodaj komentar