ARHEOLOŠKI LOKALITET STARI GRAD (BURG)

 
Stari grad Vinica smješten je oko 1,5 km od naselja Vinica prema Vinicabregu, na nadmorskoj visini od oko 260 m. Pretpostavlja se da je  na mjestu Burga još u prapovijesti bilo naselje,na što upućuju nalazi,a kao Castrum Vinica prvi put se spominje 1353.godine, ali nije bilo poznato tko mu je tada bio vlasnik. !391. godine vlasnik postaje kralj Sigismund, a nakon njega Burg je u vlasništvu grofova Celjskih,  Ivana Vitovca, Ivaniša Korvina, Ivana Gyulaya...
 
Poznato je da je 1555.godine Castrum Vinicu zadesio katastrofalni požar te ga gotovo u potpunosti  uništio.No castrum je bio obnovljen i opet postao metom prepiranja.1567. godine, nakon smrti posljednjeg Gyulaya, vinički su posjedi pripali Nikoli Istvanffiyu (1524. do 1615.), a castrum je zatim, zajedno sa ostalim posjedima,  mijenjao vlasnike: grofove Keglević, Drašković, Malakoczy, Erdody te posljednje -Bombellese .
 
Iako je od viničkog castruma ostala samo ruševina, zahvaljujući nekim dokumentima kao npr.popisu Gyulayevog imanja, može se vjerno predočiti njegov originalni izgled.  Sačuvani ostaci u velikoj mjeri podsjećaju na Veliki tabor, a  ostaci Starog grada osobito su značajni zbog dobro očuvane visine zidina s kojih se prostire veličanstven pogled prema čitavom Varaždinskom polju. Stari grad Vinica ima status kulturnog dobra, a obzirom da ne postoji nikakva dokumentacija, u suradnji sa Ministarstvom kulture, koje je odobrilo projekt te osiguralo financijska sredstva u iznosu od 70.000,00 kn upravo se vrši geodetsko snimanje  te 3 D scan zidina.
 
Kako bi se uopće moglo doprijeti do zidina koje su tokom vremena obrasle raznovrsnim raslinjem, skupina radnika zaposlenih u Općini Vinica u programu javnih radova, očistila je čitavo područje utvrde,a sve pod nadzorom i prema uputama Konzervatorskog odjela iz Varaždina.
Ostaci zidina kao i njihova impozantnost tek sada dolaze do izražaja .
 
Konzervatorski odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine na inicijativu načelnika Općine uključio se  u osmišljavanje projekta (prezentacija, poučne šetnice i izletničke staze, osvjetljavanje utvrde i sl.) kojim bi  zidine Starog grada mogle postati pristupačne najširoj javnosti.
 

Općina Vinica, 13.05.2010, 08:37 | Broj pogleda: 11190 | Komentari: 0 | Dodaj komentar