Istraživanje špilje

U špilji "Vinica" završena su ovogodišnja istraživanja koja provodi tim stručnjaka sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Špilja "Vinica" se pokazala kao značajno paleontološko nalazište. Između ostalog, iz nje su iskopani ostaci špiljskog medvjeda. Voditelj ovog znanstveno-istraživačkog projekta je doktor znanosti Goran Gužvica koji zajedno sa svojim stručnim kolegama i uz potporu mladih snaga gotovo svakog ljeta provodi istraživanja špilje.

Koliko su istraživanja zahtjevna može se uočiti iz samog izgleda špilje koja je svake godine sve dublja. Iskopan je velik dio sedimenta, a svaki prolazi kroz detaljnu analizu te se pomno istražuje četkicama i propuštanjem kroz sita.

Dr. sc. Goran Gužvica radi na Zavodu za biologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 1994. godine, a od 1997. godine voditelj je sustavnih iskapanja špilje "Vinica". Uz taj projekt, sudjeluje kao voditelj ili kao znanstveni novak na još nekoliko projekata.

Za one kojima nije poznato, špilja "Vinica" nalazi se duboko u šumi na lokaciji Vinica Brega.

Izvor prikazane fotografije je sa stranica Zavoda za biologiju Veterinarskog fakulteta na kojima možete saznati nešto više o trenutnim projektima.

Marko Abraham, 11.08.2004, 11:31 | Broj pogleda: 3088 | Komentari: 0 | Dodaj komentar