5. sjednica Vijeća za prevenciju Općine Vinica

 Vijeće za prevenciju Općine Vinica  jučer  je održalo  sjednicu na kojoj  se raspravljalo o   stanju sigurnosti i provedenim  prevencijskim  aktivnostima  na području Općine Vinica.

Vijeće za prevenciju osnovano je kako bi se detektirali problemi koji se pojavljuju u zajednici te  pronašli raspoloživi resursi za rješavanje uočenih problema. Ono broji 5 članova, a pridruženi su im i ravnatelji srednje i osnovne škole Vinica. Predsjednik vijeća je načelnik Općine, a zamjenik je načelnik Policijske postaje Varaždin Krešimir Bosak.

Na sjednici se raspravljalo o brojnim temama kao što su: sigurnost u prometu, porast broja obiteljskog nasilja i porast krađa, problem konzumacije alkohola kod mladih i problem pasa lutalica.

Poduzete su određene mjere koje su doprinjele poboljšanju ukupne kvalitete življenja na području Općine Vinica. Neke od tih mjera su: regulacija prometa oko osnovne škole kojom se povećala sigurnost, dijeljenje reflektirajućih prsluka, napravljeni su novi pješački prijelazi, donesen je protokol po kojem škole izvješćuju prometnu policiju, zbrinjavaju se psi lutalice i strogo se kažnjava divljanje i prometovanje  kamiona kroz naseljeno područje, te se kažnjavaju osobe koje ne očiste blato koje su nanjeli traktorom na ceste.

Nakon temeljne i stručne analize stanja Vijeće je ocijenilo da je stanje sigurnosti na području Općine Vinica zadovoljavajuće.

Predložene se i nove prevencijske aktivnosti i mjere. Načelnik je  sugerirao mladima da osnuju udrugu kojoj bi jedan od ciljeva bio spriječavanje  prekomjernog  konzumiranja alkohola kod mladih naraštaja. Nadalje, napomenuo je kako bi se trebalo napraviti još pješačkih prijelaza i kako bi se na području Srednje škole u Marčanu trebala postaviti semaforizacija. Pri tome je izrazio nadu da će nam pomoći zaklada „Sveti Mihael“ koja je osnovana na inicijativu PU Varaždinske sa svrhom pružanja novčane i druge pomoći u realizaciji projekata i aktivnosti na prevenciji i unapređivanju sigurnosti građana i imovine, te promicanju  i jačanju sigurnosti prometa na cestama.

Slijedeći sastanak vijeće je dogovorilo u prvoj polovici sljedeće godine.

Općina Vinica, 17.12.2013, 11:00 | Broj pogleda: 869 | Komentari: 0 | Dodaj komentar